Extremizmus és radikalizmus – Kriminálpszichológia 2022

Az NKE RTK Kriminálpszichológiai Kutatóműhely szervezésében a terrorizmus, az extremizmus, radikalizmus, illetve a kriminálpszichológia kölcsönhatásait vizsgáló tudományos konferencia zajlott nemrégiben a Szent László kápolnában.

A terrorizmus aktuális kihívásai mellett a tanácskozás részvevői az előadók közreműködésével gazdagíthatták ismereteiket többek közt az erőszakos terrorizmus kockázati mátrixáról, a nem együttműködő személyekkel történő rendőri intézkedés példáiról, a terrorcselekmények pszichiátriai vonatkozásairól, az extremizmus indikátorairól, továbbá a külföldi harcosok pszichológiájáról. A délutáni blokk részvevői megismerkedhettek a kockázatelemzés aktualitásaival, annak pszichológiai szempontjaival, valamint a szélsőséges szövegek jellemzőivel a buffalói merénylő manifesztációja kapcsán, és a társadalmi jelzőrendszerekkel is.

A konferencia témáin végighúzódott Haller József, a Kriminálpszichológiai Tanszék és a kutatóműhely vezetője által feltett kérdés. A terroristák két legismertebb és legjelentősebb nyílt, nemzetközi adatbázisában található sok ezernyi adat – mesterséges intelligencia segítségével történő – elemzése után fogalmazódott meg a dilemma: a terrorizmus elleni küzdelemben a potenciális elkövetőt, vagy inkább a terrorcselekmények kitervelőit, végrehajtásuk irányítóit, magát az „agyat” kell-e megtalálni?

Szöveg: Deák József

Fotó: Szilágyi Dénes