Hírek

Szent Adorján Zarándoklat

A Szent Adorján Millenniumi Emlékévek (2019-2024) programsorozat részeként a büntetés-végrehajtási szervezet és Zalavár Község Önkormányzata 2024. szeptember 4-én, 100 fő zarándok részvételével rendezte meg a negyedik Szent Adorján Zarándoklatot.

A megemlékezésen a zalavári bencés apátság romjainál, a Szent Adorján tiszteletére emelt sírfedélnél helyezték el az emlékezés koszorúit a Zala Vármegyei Közgyűlés, a Belügyi Tudományos Tanács, a Zala Vármegyei Kormányhivatal, továbbá az államigazgatási, a közigazgatási, a társ rendvédelmi szervek és a szakmai szervezetek képviselői a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet állományi tagjainak katonai tiszteletadása mellett.

A program a Zalaapáti Római Katolikus Plébánia Szent Adorján és Szent Őrangyalok templomában ünnepi szentmisével folytatódott. A szentmise végén a zarándokok megkoszorúzták a Szent Adorján tiszteletére felszentelt emléktáblát, majd Cséry Gergő plébános megáldotta a Zala Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben fogvatartottak jóvátételi munkája révén megvalósult felújításokat.

 

A hazáért hittel, szolgálattal” konferencia

A Szent Adorján Millenniumi Emlékévek (2019-2024) programsorozat záróeseményeként a Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsa 2024. szeptember 4-én „A hazáért hittel, szolgálattal” címmel szakmai, tudományos konferenciát rendezett a Zalaegerszegi Törvényszék dísztermében.

Konferenciánkat előadásával tisztelte meg Dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke, S.E.R. Berta Tibor dandártábornok, püspök, prof. dr. Sallai János r. ezredes, egyetemi tanár, Dr. Bognár Balázs Ph.D. tü. dandártábornok, Együd József bv. alezredes, bv. tanácsos, Dr. Stift Zoltán „Angelico atya”, börtönlelkész.

Vendégeink között köszönthettük Dr. Sifter Rózsa, a Zala Vármegyei Kormányhivatal főispán asszonyt, Gecse Péter urat, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város alpolgármesterét, a társ rendvédelmi szervek, a meghívott államigazgatási és közigazgatás szervek képviselőit.

A konferencia kísérő programjaként a Zalaegerszegi Törvényszék és a Budapesti Börtönmúzeum kiállítását tekinthették meg a résztvevők.

 

 

 

 

 

 

A Büntetés-végrehajtás Tudományos Tanácsa 2024. március 27-én tartotta meg első félévi tanácskozását

 

Schmehl János bv. vezérőrnagy úr, a Büntetés-végrehajtás Tudományos Tanácsának elnöke meghallgatta a munkacsoport vezetők jelentéseit.

A munkacsoport vezetők értékelték az elmúlt év szakmai programjainak teljesülését, a folyamatban lévő projektek megvalósulásának eredményeit.

A 2024. évi jóváhagyott munkaterv kapcsán Elnök úr új célokat és feladatokat határozott meg, melyek közül kiemelkedik az új BV. Törvény hatályba lépésével kapcsolatos szakmai tanácskozások, konferenciák szervezése és rendezése, valamint a fenti témakörhöz kapcsolódó tanulmányírói pályázat kiírása.

 

 

 

 

 

 

 

A Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsának II. félévi ülése

 

Schmehl János, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsának elnöke 2023. november 29-ére hívta össze a munkacsoport-vezetőket, akik beszámoltak a 2023. évi munkatervek végrehajtásáról és a II. félévben megrendezett programokról.

Elnök úr a 2024. évi munkatervekkel kapcsolatosan feladatokat határozott meg a munkacsoport-vezetők részére, egyben megköszönte a 2023. évi feladatellátásokban résztvevők munkáját.

 

 

Beszámoló a „Tudományos eredmények hasznosulása a büntetés-végrehajtási szervezetben” című konferenciáról

 

A Magyar Tudományos Akadémia koordinálásában idén is megrendezésre került a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat, melynek központi mottója: „Tudomány: válaszok a globális kihívásokra”, kiemelt partnere pedig a Belügyminisztérium.

A belügyi fejezet részeként a Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsa és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Hivatala 2023. november 23-án „Tudományos eredmények hasznosulása a büntetés-végrehajtási szervezetben” címmel tudományos, szakmai, online konferenciát szervezett.

Az előadók hangsúlyozták, hogy a belügyi tudományos munka olyan kutató, alkotó, tudományszervező tevékenység, amely a rendészettudomány valamennyi területére kiterjed. Célja az ágazatban létrehozott tudományos értékek feltárásának elősegítése, a tudományos eredmények gyakorlatban történő alkalmazásának előmozdítása, továbbá a rendészettudomány tudomány-rendszertani helyének, szerepének erősítése.

Az elmúlt évek gyakorlatát követve, kreditszerzési lehetőséget is biztosítottak a szervezők a konferencia kapcsán, melyre rekordszámban regisztráltak a résztvevők. A társ rendvédelmi szervek tudományos tanácsai, a törvényszékek, az ügyészségek és az NKE doktori iskoláinak hallgatói kapcsolódtak be az eseményre.

Az elhangzott előadásokból készült tanulmányokat a Belügyi Szemle és a Börtönügyi Szemle 2024. évi lapszámaiban olvashatják az érdeklődők.

A konferencia programja

 

 

 

 

 

 

„10 éves a Bv. törvény” Konferencia

A Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsa és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság Hivatala 2023. október 30-án „10 éves a Bv. törvény” címmel tudományos, szakmai konferenciát rendezett a Váci Fegyház és Börtönben.

A konferencia előadói között köszönthettük dr. Szűcs András osztályvezető ügyészt, a Legfőbb Ügyészségről, dr. Pázsit Veronika jogi szakreferenst az Igazságügyi Minisztériumtól, dr. Illés Melinda bv. alezredest, a Belügyminisztériumból, dr. Pallo József bv. ezredest, az NKE Büntetőjogi Tanszékéről, dr. Jancsó Gábor helyettes államtitkárt, az Igazságügyi Minisztériumból, Kovács Mihály bv. ezredest, a BvOP Fogvatartási Ügyek Szolgálatától, Somogyvári Mihály bv. ezredest, a BvOP Központi Kivizsgáló és Módszertani Intézettől.

A büntetés-végrehajtási szervezet konferenciájára előzetesen mintegy 350 fő regisztrált, a helyszínen pedig harminc fő szakmai meghívott hallgatta meg az előadókat. A szervezők a látogatók közt köszönthették a Belügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium érintett szakterületeinek témafelelőseit, a Belügyi Tudományos Tanács tagjait, tisztségviselőit, a társ rendvédelmi szervek és a katasztrófavédelem képviselőit, a büntetés-végrehajtás parancsnoki és személyi állományát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóit, doktoranduszait és hallgatóit, a Magyar Tudományos Akadémia érintett tématerületeinek képviselőit, az OKRI munkatársait, a jogi egyetemek és karok oktatóit, a megyei főügyészségek, járásbíróságok, törvényszékek munkatársait.

A személyesen résztvevőknek lehetőségük nyílt megtekinteni a Budapesti Börtönmúzeum szakmatörténeti gyűjteményének kiállítását. A konferencia zárásaként Nagy Balázs István bv. ezredes, intézetparancsnok az érdeklődőket intézetlátogatásra invitálta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiberbiztonsági Játs(s)zMa

A Belügyi Tudományos Tanács és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet közös szervezésében ötödik alkalommal online került megrendezésre 2023. október 24-én és 25-én a Kiberbiztonsági Játs(s)zMa elnevezésű vetélkedő, mely az Európai Kiberbiztonsági Hónap magyarországi kampányának része.

A vetélkedőre idén 4 területről vártak jelentkezőket: a belügyi-rendészeti ismereteket és vízügyi ismereteket oktató köznevelési intézmények tanulóit, az egészségügyi köznevelési intézmények tanulóit, a rendvédelmi technikumok tanulóit és a felsőoktatás hallgatóit, valamint a Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek kollégáit.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága részéről delegált 3 fős csapat a Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek csapataival mérte össze a tudását. A vidám hangulatú vetélkedőn a csapatok játékos feladatok megoldása, és a kiberbiztonsági terület szakértőivel folytatott beszélgetés közben tehettek szert új ismeretekre a témában.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruzsonyi Péter emlékülés

 

Dr. Ruzsonyi Péter bv. dandártábornokra, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Rendészettudományi Kar prodékánjára, a Büntetés-végrehajtási Tanszék vezetőjére és egyetemi tanárára emlékeztek kollégái, kutatótársai, munkatársai és rokonai 2023. szeptember 27. napján megrendezésre kerülő „Ruzsonyi Péter emlékülésen”. A tavaly júniusban elhunyt professzor munkássága előtt tisztelgő születésnapi köszöntés során számos személyes emlék, kedves anekdota és érzelmes emlékezés mellett a tudományé volt a főszerep. Az emlékülés keretében Prof. Dr. Kovács Gábor r. vezérőrnagy, a Rendészettudományi Kar dékánja méltatta Ruzsonyi Péter munkásságát, emberségét, felidézte szakmai útját és hatását a Rendészettudományi Kar alakulására, amelynek szellemiségében folytatja ő maga is dékáni tevékenységét. A tudományos előadások körét Dr. Hegedűs Judit habilitált egyetemi docens asszony, a kar Magatartástudományi Tanszékének vezetője nyitotta meg, aki Ruzsonyi Pétert, mint kriminálpedagógust mutatta be. Elmondása szerint a professzor úr munkássága hiánypótló volt és egyben pótolhatatlan. Dr. Takács Miklósi Márta, a Debreceni Egyetem, Bölcsészettudományi Karának adjunktusa előadásában a máltai Corradino büntetés-végrehajtási intézetet jellemző pedagógiai és reintegrációs eszközöket és programokat vette górcső alá. Ruzsonyi professzor úr munkásságának, nemzetközi kutatásainak hatása ugyanis, megkérdőjelezhetetlenül ott van a máltai börtön falai között is. A büntetés-végrehajtási reintergációs szakmát az emlékülésen a Büntetés-végrehajtási Tanszék jelenlegi vezetője, dr. Bogotyán Róbert bv. ezredes és Dr. Forgács Judit bv. alezredes, adjunktus asszony képviselte. Mindketten a büntetés-végrehajtás legfrissebb fejlesztéseiről beszéltek, míg ezredes úr a technológiai- és okos megoldások biztonságra gyakorolt hatásáról beszélt, adjunktus asszony a büntetés-végrehajtási törvény új novelláris módosításának újdonságait prezentálta. Az előadások végeztével a szervezők bejelentették, hogy megalapítják a Dr. Ruzsonyi Péter emlékdíjat, amelyet minden évben az emlékülés alkalmával annak a tehetséges kriminálpedagógiával és/vagy büntetés-végrehajtási reintegrációval foglalkozó szakembernek, hallgatónak, kutatónak fogják odaítélni, aki professzor úr munkásságának szellemiségét továbbviszi. Továbbá, tekintettel arra, hogy 2024. szeptember 30-án töltené professzor úr a 65. életévét, így egy jubileumi posztumusz-kötettel tisztelegnek majd a kerek évforduló alkalmával a munkássága előtt.

Az emlékülés záró elemeként a Rendészettudományi Kar és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közös támogatásával és a Duna-Mix kft. jóvoltából a tanszék által létrehozott szakmai kabinet (tanzárka) falára elhelyezték és megkoszorúzták a professzor úr nevével fémjelzett emléktáblát.

 

 

 

XII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

„Fókuszban az épületgépészet tűzvédelme és a tűzeseti tapasztalatok” című konferencia

Lakiteleki Népfőiskola, 2023. szeptember 6-7.

 

A Büntetés-végrehajtás Tudományos Tanácsa kiemelt figyelmet fordít a társ rendvédelmi szervekkel való szoros tudományos és szakmai együttműködés kereteire, keresve azok bővítési lehetőségeit. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, az érintett szakterületek jellemzően online részvétel mellett kapcsolódnak be a konferenciák, tudományos tanácskozások programjaiba.

A XII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok keretén belül megrendezésre került „Fókuszban az épületgépészet tűzvédelme és a tűzeseti tapasztalatok” című konferenciára a büntetés-végrehatási szervezet intézetei, intézményei és a gazdasági társaságok érintett szakterületei regisztráltak.

A több száz fő online jelenlétével megtartott kétnapos konferencia szakmai tapasztalatai szervesen épülnek majd be a büntetés-végrehajtási szervezet elméleti és gyakorlati feladatainak megvalósításába.

 

 

 

 

 

Toborzó napon mutatta be a Budapesti Börtönmúzeum, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Szakmatörténeti Gyűjteménye és Dokumentumtára gyűjteményét

 

A veszprémi börtönben május 19-én megrendezett pályaorientációs napra ellátogatók első kézből kaptak betekintés a büntetés-végrehajtás sokszínű munkavégzésébe. A toborzó napról részletes beszámoló itt olvasható.

Kísérőprogramként a Budapesti Börtönmúzeum, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Szakmatörténeti Gyűjteménye és Dokumentumtára kiállítását is megtekinthették a résztvevők. A látogatók között mintegy 150 középiskolást, rendészeti középiskolást köszönthettünk.

Kiállításunkat megtisztelte Rétvári Bence államtitkár Úr és Dr. Bozsó Zoltán bv. dandártábornok Úr is. A vendégeket Németh Éva bv. ezredes, parancsnok Asszony fogadta a kiállításon. A kiállítás megszervezéséért és a kapcsolódó tárlatvezetés megtartásáért Várkonyi Zsolt ra., a BvOP Hivatal Stratégiai, Elemzési és Tervezési Főosztály főosztályvezetője, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsának titkára és I. Munkacsoportjának vezetője volt felelős.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Magyar Börtönügyi Társaság szakmai konferenciáján mutatkozott be a Budapesti Börtönmúzeum

 

2023. május 18-án, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Dísztermében tartotta a Magyar Börtönügyi Társaság a „Kodifikációtól a végrehajtásig” című konferenciáját, melynek kísérőrendezvénye a Budapesti Börtönmúzeum, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Szakmatörténeti Gyűjteménye és Dokumentumtára bemutatkozó kiállítása volt.

Az eseményen bemutatásra kerültek a gyűjtemény jogtudományi, jogtörténeti, a büntetés-végrehajtási jog szakma- és oktatástörténeti kiadványainak reprezentáns példányai.

A konferencia hallgatói megismerkedhettek a büntetés-végrehajtás szakmatörténeti múltját bemutató periodikával, azaz a több mint 40 éves Börtönügyi Szemlével, a Módszertani Füzetekkel, illetve a szervezet megjelentetett és digitalizált Évkönyveivel. Több évtizeddel ezelőtt megjelent kiadványok és ünnepi kötetek adtak tanúbizonyságot arról, hogy a büntetés-végrehajtási joghoz és a kriminalisztika egyes szakterületeihez kapcsolódóan nemzetközi szintű szakmai műhelyek támogatják a büntetés-végrehajtási szervezet törvényes és szakszerű feladatellátását.

A kiállítás számos érdekességet felvonultatott, így többek között bemutatásra kerültek a büntetés-végrehajtási szervezet egyenruha- és fegyvertörténeti gyűjteményének ritkaságai is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idén május 16-án került megrendezésre, immáron 15. alkalommal, a Bűnügyi, Gazdaságvédelmi és Kiberbűnözés Elleni Tanszék szervezésében a Bűnügyes Nap.

Ezen jeles, jubileumi eseményt az emelte még rangosabb szintre, hogy a rendezvény, a Büntetés-végrehajtási Tanszékkel közösen került megszervezésre. Az előadássorozat „A perspektívák, lehetőségek és új felületek a büntetés-végrehajtás területén a bűnügyi hírszerzés, felderítés és bűncselekmények megelőzése kontextusában” címet kapta.

A konferencia témáját az ihlette, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Felderítő Főosztálya, a jogszabályi környezet változásának hatására új perspektívákat nyitott a büntetés-végrehajtási intézetekben történő felderítés területén.

A rendezvényen minden – a területen dolgozó – rendvédelmi szerv képviseltette magát és megosztották tapasztalataikat a témában.

Előadást tartott:

 

–  dr. Vágó Zoltán bv. ezredes, a Felderítő Főosztály vezetője,

–  Kapuvári Bálint r. alezredes, a TEK főosztályvezetője,

–  Lakatos-Tamás Gréta r. százados, a TEK kiemelt főreferense,

–  Mikolai János r. alezredes, a KR NNI Börtön- és Fogdafelderítési Alosztály vezetője,

Madarász Katalin r. alezredes, KR NNI Tanúvédelmi Szolgálat szolgálatvezető-helyettese,

Bucsi Tamás r. alezredes, NVSZ Büntetés-végrehajtási Főosztály Regionális Osztály főosztályvezető-helyettese,

dr. Zay István r. alezredes, az ORFK Felderítő Osztály kiemelt főreferense.

 

A délelőtt megtartott magasszintű előadásokat követően, a résztvevőknek lehetősége nyílt ebéd után arra, hogy egy „szakmai kerekasztal” beszélgetés keretében, kötetlenül megbeszéljék személyes tapasztalataikat és együtt gondolkodjanak a konferencia témáját érintő kihívások hatékonyabb megoldása irányában.

 

 

 

 

 

 

 

A Budapesti Börtönmúzeum kiállítása a Ludovika Fesztiválon

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a hagyományokhoz hűen – május 11-13. között – idén is megrendezte az Orczy-parkban a Ludovika Fesztivált, amelyen népszerű hazai és külföldi előadók is színesítették a Ludovika Szabadegyetem programkínálatát.

A látogatók a tudományos és szakmai programokat követően – május 13-án, a családi nap keretében – megismerkedhettek az egyes hivatásrendek sajátságos feladataival, kipróbálhatták a kiállított eszközöket.

A Budapesti Börtönmúzeum, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Szakmatörténeti  Gyűjteménye  és  Dokumentumtára bemutatkozó kiállítása a büntetés-végrehajtás oktatási, képzési tematikáihoz kapcsolódó szakmai könyvekkel, tansegédletekkel, valamint a Rendőrtiszti Főiskolához és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Büntetés-végrehajtási Tanszékéhez köthető tárgyi emlékekkel tisztelgett a több mint ötven éves múltra visszatekintő büntetés-végrehajtási tisztképzés előtt.

A Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsának éves programjában is szereplő bemutatkozó kiállítás megvalósítása a szakmai ismeretek átadásán túl a pályaorientációs feladatokat is szolgálta.

 

 

 

 

 

A Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsának első negyedévi, feladatszabó értekezlete

 

Schmehl János, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsának elnöke 2023. április 24-én tájékoztatta munkacsoport-vezetőit a Belügyi Tudományos Tanács évértékelő és programalkotó tanácskozáson elhangzottakról, kiemelte a tudományos kutatások és publikációk végrehajtásának és hasznosíthatóságának jelentőségét.

A 2023. évi munkatervek és feladatellátások során a tudományos konferenciák, kiadványok vonatkozásában az igényelt erőforrások függvényében azok támogatását és megvalósítását továbbra is biztosítani kell.

Elnök úr feladatként határozta meg, hogy a Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsa tudományos és szakmai kapcsolatrendszerét új szakmai partnerek felkutatásával erősítse, bővítse.  A már kialakult és hosszabb ideje sikeresen működő kapcsolatrendszerek vonatkozásában további új együttműködési formák, projektek megvalósítását határozta meg. Az együttműködő partnerek vonatkozásában az egyetemi kutatói bázisok és hálózatok, a publikációs lehetőségek vonatkozásában pedig a társ rendvédelmi szervek (szemlék, periodikák, folyóiratok) kapcsolatrendszerének jelentőségét hangsúlyozta.

A Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsának elnöke a benyújtott munkaterv-javaslatokat elfogadta, valamint feladatként határozta meg a Tudományos Tanács ügyrendjének felülvizsgálatát, és az új ügyrend felterjesztését.

 

 

 

 

 

 

Sikeresen zárult a X. Országos Rendőr- és Tűzoltónap a Városligetben

 

A Budapesti Börtönmúzeum, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Szakmatörténeti Gyűjteménye és Dokumentumtára első alkalommal képviseltette magát a 2023. április 22-én megrendezett X. Országos Rendőr- és Tűzoltónapon.

A rendezvénynek helyt adó Városligetben több ezer látogató és sok szakmai kiállító vett részt, mely eseményen a Budapesti Börtönmúzeum gyűjteményének válogatott darabjai is bemutatásra kerültek.

A kiállítás keretében a régi tankönyvek, szabályzatok, kiadványok mellett a büntetés-végrehajtási szervezet egykor viselt egyenruhái, fogvatartotti ruhái is helyet kaptak, valamint az érdeklők az elmúlt évtizedek kényszerítő eszközeit is megtekinthették.

A rendezvény sikerességét múzeumpedagógiai foglalkozással, családoknak, gyermekeknek szóló programokkal színesítették, amelyen a résztvevők játékos formában ismerhették meg a szervezet múltját, jelenét és feladatait.

A Budapesti Börtönmúzeum kiállítását megtekintette Dr. Pintér Sándor belügyminiszter Úr és Dr. Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár Úr, valamint Schmehl János bv. vezérőrnagy biztonsági és fogvatartási helyettes Úr is.