„A biztonság alapvető szükségletünk” – Konferencia a turizmus biztonságáról

„Az emberiség nagy vívmányai között is megkülönböztetett szerepe van az emberek szabad mozgásának. E jog gyakorlásának fontos természete a turizmus” – hangsúlyozta Dr. Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagy, a Magyar Rendészettudományi Társaság főtitkára, levezető elnök az I. Turizmus és biztonság nemzetközi konferencián, a nagykanizsai Pannon Egyetemen. Majd Dr. Pintér Sándor belügyminiszternek, a konferencia fővédnökének a szavait tolmácsolta: „Amikor a turizmus és a biztonság közös tartalmát keressük, elsődlegesen a turisták, az utazók szabadidejüket lakóhelyükön kívül keresők biztonságára gondolunk, azonban nem feledkezhetünk meg azokról a bűnös szándékokról sem, amelyek célpontnak tekintik a turizmust, mint iparágat, annak minden részelemét. Napjainkban a felfokozott migráció és a vele együtt járó megfélemlítő erejű gyilkos terrorizmus kedvelt célpontjává vált a turizmus is, ezért fontos, hogy e kihívásra tudományosan is megalapozott válaszokat adhassunk.”


Dr. Tálas Péter, az Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar dékánja új típusú biztonsági kihívásokat elemzett. Úgy véli, 1990-től a biztonság nemzetköziesült, globálissá vált. Napjainkban, új dimenzióban és új szereplőkkel jelent meg. „A tradicionális biztonsági kihívások a 20. században is jelen voltak, most új helyeken, új módokon, arculatot váltva jelennek meg.

Valóban új kihívásként jelentkezett a kiberbiztonság. A biztonsági kihívások komplexebbek, többszereplősek lettek, nemzetköziesednek, szélsőségesen mediatizáltak, hiszen a média nagyobb mértékben képes befolyásolni szubjektív biztonságfelfogásunkat, fenyegetettség percepciónkat.” Tálas Péter szerint három nagy, új típusú biztonsági kihívás fenyegeti a turizmust és a hozzá kapcsolódó iparágakat: a gazdasági recesszió, a kiberbűnözés és a terrorizmus.

„A biztonság alapvető része a turisztikai kínálatnak. 2001 óta 40 fegyveres cselekmény történt, amely részben vagy egészben turisták ellen irányult. Ha nincs biztonság, nincsenek turisták, rendkívül komoly értéket képvisel a világ harmadik legfontosabb ágazata, a turizmus, mely 10 %-kal járul hozzá a világ GDP-jéhez” – hangsúlyozta Fodor Olivér, a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője. Emlékeztetett: a tavalyi évben a magyar kereskedelmi szálláshelyeken 25 millió vendégéjszakát regisztráltak Magyarországon, ahol 17%-kal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma, ami a világátlag közel négyszerese.

Dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, országos rendőrfőkapitány-helyettes a rendőrség aspektusából mutatta be a turizmust és a biztonságot. Elmondta, hogy az idegenforgalmi szezon közbiztonságának megteremtése érdekében a rendőrség már 25 éve mindent megtesz a megfelelő biztonság garantálásáért. A biztonság területén a feladatok végrehajtásáért húsz állami és civil szervezet, mindezek munkájának összehangolásáért pedig a rendőrség felel. „Fontosnak tartom, hogy a biztonság kérdéséről a tudomány képviselőivel közösen gondolkodjunk”- hangsúlyozta a vezérőrnagy. Majd a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Dr. Hatala József turizmusról, biztonságról és bűnmegelőzésről beszélt.

„A biztonság alapvető szükségletünk, a turizmus a béke egyik motorja” – jelentette ki Dr. Ernszt Ildikó egyetemi docens.

Két szekcióban is tartottak előadást az RTK oktatói, Dr. Mátyás Szabolcs, Dr. Szabó Csaba és Dr. Székely Zoltán. A rendezvényt a Rendőrség Tudományos Tanácsa, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza és a Magyar Rendészettudományi Társaság szervezte.

 

Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar
Szöveg: Dr. Tóth Nikolett Ágnes