A Rendőrség Tudományos Tanácsa 2018. március 26-i ülése

A Rendőrség Tudományos Tanácsa 2018. március 26-án Dr. Németh József PhD r. ezredes, elnök vezetésével megtartotta soros ülését.
Dr. Németh József r. ezredes köszöntötte a megjelenteket, külön köszöntötte Dr. Pozsgai Zsolt r. vezérőrnagyot, személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettest, Dr. Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagyot, Dr. Hegyaljai Mátyás helyettes államtitkárt, valamint a meghívott vendégeket és előadókat. Elmondta, hogy az elmúlt évben négyen távoztak a tudományos tanácsból. A távozók helyére Dr. Bak Sándor r. ezredes, Dr. Nagy Richárd r. alezredes, Dr. Kardos Sándor r. alezredes és Dr. Less Ferenc r. alezredes kerültek.

Dr. Pozsgai Zsolt r. vezérőrnagy az országos rendőrfőkapitány üdvözletét tolmácsolta a tudományos tanács tagjainak. Elmondta, hogy a tanács 2017-ben nagyon hasznos munkát végzett, kezdeményező és aktív volt. Az új tagok részére átadta a megbízó leveleket.
Dr. Németh József r. ezredes ezt követően megtartotta éves beszámolóját, amelynek főbb gondolati csomópontjai a következők voltak:
– A 2017. év rendkívül tartalmas volt, számos rendezvényt szervezett a tudományos tanács, többek között Körmenden, Balatonföldváron, Győrben és Zalakaroson.
– A 2017. évi pályázati felhívásra a szerény érdeklődés ellenére is értékes tanulmányok születtek, majd ismertette a díjazott pályamunkákat.
– A rendőrség körében is egyre nagyobb az érdeklődés a doktori képzés iránt. A tagok közül hárman szereztek fokozatot Gárdonyi Gergely, Kardos Sándor és Less Ferenc.
– Ismertetésre került az EU Horizont 2020 kutatások állása. A tudományos tanács önálló kutatásai közül a rendőri alapkompetenciák kutatás került kiemelésre, melynek eredményeit Dr. Malét-Szabó Erika r. alezredes ismertetett.
Az ülésen Dr. Sabjanics István, a Belügyi Tudományos Tanács titkára elmondta, hogy kidolgozták a doktori gyakornoki rendszert, a PhD képzés költségét négy fő esetében tudják fedezni.

Dr. Szele Tamás r. alezredes a Horizont 2020 által finanszírozott négy ORFK-s pályázatról számolt be, amelyeket a tudományos tanács kezdeményezett. Mindegyik kutatás határrendészeti témában folyik. Dr. Székely Zoltán r. őrnagy a Smartres és a Roborder programok részleteit ismertette.
Dr. Németh József r. ezredes , a Rendőrség Tudományos Tanácsa elnöke kérte a testülettől 2017. évi tevékenységről szóló beszámoló, valamint a beterjesztett 2018. évi munkaterv elfogadását, amelyet egyhangúlag elfogadtak.