„A biztonság védelme a rendészetben” – Pécsi Határőr Tudományos Közlemények XXV. szám bemutatása

A Pécsi Püspökség Magtár Látogatóközpontjában 2023. november 17-én tartották a Rendőrség Tudományos Tanácsa támogatásával megrendezett „A biztonság védelme a rendészetben” elnevezésű nemzetközi konferencia tudományos értékeit megörökítő Pécsi Határőr Tudományos Közlemények XXV. számának ünnepélyes bemutatását.

A Magyar Tudomány Ünnepe 2023 rendezvénysorozat belügyi fejezetébe illeszkedő program levezető elnöke Zámbó Péter ny. r. ezredes, a Magyar Rendészettudományi Társaság és a Magyar Hadtudományi Társaság Pécsi Szakcsoport elnöke volt. Bevezetőjében elmondta, hogy „A biztonság védelme a rendészetben” elnevezésű konferencia megtartása sikeres volt, a 7 plenáris és a 45 szekció előadás tudományos igényű megállapításokkal megalapozott szakmai ajánlásai hozzájárulhatnak a rendészeti gyakorlatban alkalmazott eszközök és módszerek fejlesztéséhez, valamint a társadalomban megjelenő biztonság iránti igények hatékony teljesítéséhez.

Ismertette dr. Felkai László közigazgatási államtitkár, a Belügyi Tudományos Tanács elnökének a konferenciasorozatot és annak résztvevőit méltató megállapításait: „Tiszteletre méltó az az elkötelezettség, elszántság és áldozat, amellyel hitet tesznek a tudomány művelése és annak közkinccsé tétele mellett. Az évente megtartásra kerülő rendezvényeket kezdetben talán lehetett a Határőrség iránti nosztalgiaként értékelni. Azóta azonban bizonyossá vált, hogy nem a korábbi Testülethez köthető emóció, hanem ezt az elmélet és a gyakorlat összekapcsolásának az igénye tartja össze. A további munkájukhoz sok sikert, jó egészséget kívánok, valamint, hogy e fontos munkában továbbra is leljék örömüket.

Aláhúzta, hogy öröm és büszkeség tölti el a szakcsoport tagjait, hogy a közel két és fél évtizedes konferenciasorozat sikeréhez katalizátorként hozzájárulhattak. Meghatározó volt a PTE rektorának, kancellárjának, dékánjainak személyes támogatása, a szervezeti keretet biztosító MHTT, majd megalakulásától az MRTT, továbbá a nélkülözhetetlen háttértámogatást biztosító Belügyminisztérium, rendőrség és katasztrófavédelem tudományos tanácsai.

Dr. Szijártó István r. ezredes, Baranya vármegye rendőrfőkapitánya ünnepi köszöntőjében méltatta a több mint két évtizedes múltra visszatekintő rendezvénysorozat értékeit, további sikereket kívánva a szervezőknek.

Felföldi László pécsi megyéspüspök „Hagyományápolás és megújulás”  című előadásában hangsúlyozta, hogy a megújulás egy folyamat, amelynek középpontjában az ember áll. A megújulásban fontos szerepe van az emberi akaratnak, amely etikai konzekvenciákkal is együtt jár. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.

Dr. Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagy, címzetes egyetemi tanár, a Belügyminisztérium Oktatási Főszemlélője „Elvek és/vagy egyensúly, válaszok a globális kihívásokra” című előadásában elmondta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia által idén megfogalmazott „Tudomány: válaszok a globális kihívásokra” szlogen átfogja valamennyi diszciplínát. Rámutatott a globális kihívások tudományos megalapozottságú válaszainak komplexitására. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Szent László király tiszteletének jegyében indított pécsi rendészeti konferenciasorozat egyedülálló hazánkban, és jelentősen hozzájárul a rendészettudomány fejlesztéséhez, a rendvédelmi szervek iránti közbizalom erősítéséhez.

Dr. Gaál Gyula PhD és Dr. habil. Hautzinger Zoltán szerkesztők bemutatták a jubileumi, huszonötödik kiadványt, amelyet Zámbó Péter ny. r. ezredes 70. születésnapjára ajánlottak. Kiemelték, hogy a kötet értéke a szerzőkben és a rendészettudománnyal összefüggő gondolatok megosztásának hajlandóságában rejlik, egyúttal tájékoztatták a résztvevőket, hogy a Magyar Tudományos Művek Tárában is regisztrálták a kötetet.

Dr. Sabjanics István ny. r. dandártábornok, a Belügyi Tudományos Tanács titkára hozzászólásában fontos értéknek minősítette a tudományos gondolkodás szabadságát és a közjó érdekében a kutatási eredmények közvetítését a döntéshozók részére. Kiemelte, hogy rendészet-szakmai rangot és elismertséget jelent, hogy a Belügyminiszter úr rendszeresen fővédnökként támogatja és írásos köszöntővel méltatja a pécsi rendezvényeket.

Az ünnepi rendezvény közös ebéddel zárult.

Az ünnepélyről készült videó: